Andalusian

Το άλογο Andalusian χαίρει υψηλής εκτίμησης από τον Μεσαίωνα! Τα Ισπανικά άλογα εκτιμώνται ιδιαίτερα για τη ποιότητα και την εξωτερική τους εμφάνιση από πολύ παλιά. Τον έβδομο αιώνα όταν οι κατακτητές εισέβαλαν στην Ισπανία, έφεραν μαζί τους τα άλογα Barb.
Αυτά τα Ασιατικά άλογα διασταυρώθηκαν με γηγενή Ισπανικά και έτσι δημιουργήθηκε η περίφημη ράτσα. Στην Σεβίλλη και ιδιαίτερα στην Herezdelafrontera οι εκτροφείς ήταν κυρίως μοναχοί του Τάγματος Bruno. Με βήμα αργό και σταθερό τα άλογα αυτά που ιππεύτηκαν από όλους τους μεγάλους κατακτητές, κατάφεραν και επιβλήθηκαν σε όλη την Ευρώπη.
Αργότερα λόγω των πλεονεκτημάτων που είχε η εκγύμνασή τους εισχώρησαν στους κόλπους του θεάματος, της ταυρομαχίας αλλά και μέχρι την καρδιά της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας στη Βιέννη, εκεί όπου δημιουργήθηκε ειδική σχολή για αυτά.Ο ιστορικός Χ.Μ. ΚΑΜΠΑΛΕΡΟ ΜΠΟΝΑΛΤ, αναφέρει "Πολλοί ευγενείς πήγαιναν στην Σεβίλλη μαγεμένοι από το άλογο του Χέρεζ!.
Λένε ότι ένας απεσταλμένος του βασιλιά της Πρωσίας, αγόρασε ένα άλογο από τους μοναχούς 50 χιλιάδες Ρεάλ, τα οποία για εκείνη την εποχή ήταν μία περιουσία, (μπορούσες να αγοράσεις ολόκληρες εκτάσεις γης για παράδειγμα). Αυτή η περίπτωση δείχνει την σπουδαιότητα των αλόγων Χέρεζ!Τα άλογα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για μεταφορά φορτίων και εργασίες έγιναν όμως και μέσο ψυχαγωγίας αλλά και χαρακτηριστικό γνώρισμα των ευγενών.
Η σχολή ιππασίας είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο για την Ισπανία όπου τα άλογα χρησιμοποιούνταν κυρίως για κονταροχτυπήματα και ταυρομαχίες! Το 1987 ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος απένειμε το τίτλο της Βασιλικής σχολής στην σχολή ιππασίας Χερέζ στη οποία είναι επίτιμος πρόεδρος. Η σχολή αυτή διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της Ισπανικής παράδοσης.
Ο υπεύθυνος της σχολής Χερέζ αναφέρει, "Η σχολή ασχολείται με την εκπαίδευση των αλόγων αλλά και των ιππέων. Ακόμη υπάρχουν μαθήματα για πεταλωτές, κτηνιάτρους, σελοποιούς και εκτροφείς. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η εκτροφή αλόγων τα οποία έρχονται στις εγκαταστάσεις μας όταν είναι πουλάρια ακόμη. Αφού τα εκπαιδεύσουμε, βλέπουμε τα χαρακτηριστικά τους δηλαδή τη δύναμη και την ιδιοσυγκρασία τους. Κάποια από αυτά ενδεχομένως τα επιλέγουμε σαν επιβήτορες."

Αυτά τα άλογα έχουν δυνατό ταμπεραμέντο αλλά είναι υπάκουα γι' αυτό και το Ανδαλουσιανό άλογο έχει το προβάδισμα έναντι σε άλλες ράτσες συμπεριλαμβανομένου και του Αραβικού αλόγου ο οποίος είναι πρόγονός του. Η τιμή ενός πουλαριού μπορεί να ξεπεράσει και τα εκατό χιλιάδες φράγκα. Κάθε χρόνο τον μήνα Ιούλιο η σχολή του Χέρεζ συγκεντρώνει τα αντιπροσωπευτικά άλογα της ράτσας αναφορικά με τα χαρακτηριστικά τους.
Η εκπαίδευση ενός αλόγου διαρκεί 6-7 χρόνια πριν το άλογο καταφέρει να πραγματοποιήσει ένα κλασικό γύρο στη αρένα, δίχως να υπολογίσουμε την δουλειά που χρειάζεται για πιρουέτες και άλλες εξειδικευμένες ασκήσεις. Στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Ανδαλλουσιανού αλόγου περιλαμβάνονται τα ολοστρόγγυλα καπούλια, το μπαρόκ στυλ του και ο αρκετά κυρτός και τοξοειδής λαιμός του, ο οποίος είναι καλυμμένος με μακριά κυματιστή χαίτη. Η ουρά του είναι πυκνή και φουντωτή. Είναι το πιο αριστοκρατικό άλογο και αυτό που εκπαιδεύεται ευκολότερα. Αυτά τα άλογα ήταν τα αγαπημένα των Ευρωπαίων ευγενών!
Το Andalusian επηρέασε επίσης τη ράτσα Lipizzaner γύρω στο 1500. Συχνά τα χρησιμοποιούσαν στον έφιππο στρατό. Λόγω αυτού ο πληθυσμός τους άρχισε να μειώνεται, αλλά σήμερα η φυσική ομορφιά του Andalusian σε συνάρτηση με την φανταχτερή κορμοστασιά, το φέρνουν στις πρώτες θέσεις των πιο ποθητών αλόγων για ιππασία!
το κείμενο δημιουργήθηκε από Eldani (Horse.gr) 12/12/2006